26 April 2024

Zalety kaszy kuskus

Kuskus to kasza wywodząca się z Afryki. W kuchni polskiej wciąż bardzo rzadko się po nią sięga, a stanowi ona bardzo ciekawy sposób na urozmaicenie diety. Co ciekawe, kuskus przypomina nam kaszę i tak ją traktujemy, ale trafniej byłoby nazywać ją makaronem. Produkuje się go bowiem z pszenicy durum i wody, a więc tak, jak przygotowuje się ciasto makaronowe. Powinno przygotowywać się go na parze, w wersji instant wystarczy zalać go gorącą wodą na około 5 minut. Można go podawać zamiast ryżu czy ziemniaków do niemal każdego dania głównego. Można jednak spożywać także kuskus na słodko. Jest też świetnym materiałem do faszerowania. Jest na tyle uniwersalny, że dobrze smakuje i na zimno i jako danie gorące. Jest dość kaloryczny, ale nie zawiera wiele tłuszczu. Za to jest doskonałym źródłem białka i błonnika (choć ma go mniej niż inne kasze). Znajdziemy w nim także sporą ilość żelaza, a poza tym potas i magnez oraz szereg witamin: A i z grupy B. Warto sięgać po niego od czasu do czasu, rezygnując tym samym z tradycyjnej wersji dań, ale zyskując nowe smaki na stole.

Previous post Mądry schemat na utratę wagi
Next post Jak liczyć kalorie ?