Zalety kaszy kuskus
- 477 Views
- Redaktor veronique.com.pl
- 1 marca 2020
- Porady o ćwiczeniach brzucha
Kuskus to kasza wywodząca się z Afryki. W kuchni polskiej wciąż bardzo rzadko się po nią sięga, a stanowi ona bardzo ciekawy sposób na urozmaicenie diety. Co ciekawe, kuskus przypomina nam kaszę i tak ją traktujemy, ale trafniej byłoby nazywać ją makaronem. Produkuje się go bowiem z pszenicy durum i wody, a więc tak, jak przygotowuje się ciasto makaronowe. Powinno przygotowywać się go na parze, w wersji instant wystarczy zalać go gorącą wodą na około 5 minut. Można go podawać zamiast ryżu czy ziemniaków do niemal każdego dania głównego. Można jednak spożywać także kuskus na słodko. Jest też świetnym materiałem do faszerowania. Jest na tyle uniwersalny, że dobrze smakuje i na zimno i jako danie gorące. Jest dość kaloryczny, ale nie zawiera wiele tłuszczu. Za to jest doskonałym źródłem białka i błonnika (choć ma go mniej niż inne kasze). Znajdziemy w nim także sporą ilość żelaza, a poza tym potas i magnez oraz szereg witamin: A i z grupy B. Warto sięgać po niego od czasu do czasu, rezygnując tym samym z tradycyjnej wersji dań, ale zyskując nowe smaki na stole.

- 6 stycznia 2021
Tłuszcz z brzucha musi odejść!
- 9 października 2020
Trening brzucha podstawa
- 7 sierpnia 2020
Zaburzenie Insulinooporność
- 24 czerwca 2020
Tłuszcz z brzucha musi odejść!
Trening brzucha podstawa
Zaburzenie Insulinooporność
Jak pracować nad brzuchem ?
Co polecane na redukcję tłuszczu ?
Jak liczyć kalorie ?
Zalety kaszy kuskus
Mądry schemat na utratę wagi